Web Analytics Made Easy - Statcounter

دعاها و مناجات‌هایی که از ناحیه خاندان عصمت و طهارت به ما رسیده‌اند، سرمایه بی‌نظیر و بی‌بدیل جهان تشیع است؛ اگر نبودند این دعاها و مناجات‌ها، بلد نبودیم با خدای منان چگونه سخن بگوییم؛ زیرا سخن گفتن، با معرفت و شناخت ارتباطی مستقیم دارد.

مریم احمدی شیروان/

دعاها و مناجات‌هایی که از ناحیه خاندان عصمت و طهارت به ما رسیده‌اند، سرمایه بی‌نظیر و بی‌بدیل جهان تشیع است؛ اگر نبودند این دعاها و مناجات‌ها، بلد نبودیم با خدای منان چگونه سخن بگوییم؛ زیرا سخن گفتن، با معرفت و شناخت ارتباطی مستقیم دارد؛ ابتدا باید خدا را بشناسیم تا بتوانیم با او درست سخن بگوییم؛ هر چند که به تعبیر قرآن «سُبْحَانَ رَبِّکَ رَبِّ الْعِزَّةِ عَمَّا یَصِفُونَ»؛ او پاک و منزه از هر توصیفی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دعای جوشن کبیر یکی از همان دعاهای زیباست که در قالب حدیثی قدسی وارد شده است؛ دعایی که در مجموع حاوی ۱۰۰۱ اسم خداوند است. استاد ابوالفضل بهرام‌پور، قرآن‌پژوه و مفسر قرآن است که با زبانی شیرین به بیان معارف الهی می‌پردازد و کتاب «نگاهی نو به دعای جوشن کبیر» تألیف اوست؛ با او هم‌سخن شده و توضیحاتش را درباره این دعا شنیدیم که در زیر می‌خوانید:

دعای جوشن کبیر را از زندان رمضان بیرون بیاوریم

استاد بهرام‌پور با اشاره به اینکه دعای جوشن کبیر از خداوند نشأت گرفته و آسمانی است، می‌گوید: طبق حدیثی از امیرالمؤمنین(ع) که در مصباح کفعمی و مفاتیح‌الجنان نیز آمده است، جبرئیل در یکی از جنگ‌ها بر رسول خدا(ص) نازل شد و گفت: خداوند به تو سلام می‌رساند و می‌فرماید: هر کس با نیت خالص، دعای جوشن کبیر را در آغاز ماه رمضان بخواند، خداوند متعال شب قدر را روزی او می‌کند و برایش 70هزار فرشته می‌آفریند که خدا را تسبیح می‌گویند و تقدیس می‌کنند و پاداش آنان را برای او قرار می‌دهد. ای محمد! هر کس این دعا را بخواند، میان او و خدای متعال حجابی نمی‌ماند و از خداوند، چیزی درخواست نمی‌کند مگر آنکه خدا آن را به وی عطا می‏‌کند.

او اضافه می‌کند: هر چند به خواندن این دعا در ابتدای ماه مبارک رمضان و شب‌های قدر تأکید شده اما باید دعای جوشن کبیر را که حاوی اسرار عمیق خداشناسی است از زندان رمضان بیرون آورده و برای ذکر آن برنامه‌های هفتگی در طول سال در نظر بگیریم. مردم به خواندن برخی دعاها عادت کرده‌اند؛ مانند دعای کمیل، ندبه و... اما باید بدانیم تنوع دعا، معرفت‌های متعدد می‌آورد که باید به آن‌ها نیز پرداخته شود.

تجلی‌های اسمای مبارک را در زندگی می‌بینیم

این مفسر قرآن کریم در ادامه توضیح می‌دهد: اسمای الهی در این دعا مفاهیمی بسیار بزرگ و عالی دارند؛ به‌طور نمونه در فرازی از این دعا می‌خوانیم یا مُحَذِّرُ؛ یعنی ای ترساننده؛ این به معنای ترسیدن از خطر قطعی و احتمالی است. در این صفت به جزای اعمال تهدید شده‌ایم اما می‌بینیم که معنایی فراتر از آن دارد. خداوند فرموده است: این پرندگان را می‌بینید که راحت راه می‌روند و سالم می‌مانند؟ برای این است که من آن‌ها را ترسان قرار دادم. به بشر هم گفته‌ایم امروز دنیا، فردا آخرت. به همین دلیل او می‌ترسد و گناه نمی‌کند. من انسان را خطرگریز فطری قرار دادم.

او به نام دیگر خدای بزرگ نیز اشاره کرده و می‌گوید: آنجا که می‌گوید یا مُصَوِّرُ؛ یعنی ای صورتگر، معنای وسیعی را شامل می‌شود. در سوره آل‌عمران گفته شده است: هُوَ الَّذِی یُصَوِّرُکُمْ فِی الْأَرْحَامِ کَیْفَ یَشَاءُ؛ اوست که در رحم‌ها شما را صورتگری می‌کند؛ این صورتگری محدودیت ندارد و همه چیز را شامل می‌شود؛ یعنی تمام صورت‌هایی که در این عالم مانند درخت، برگ، گل، حیوانات، حشرات، آدمیان و... وجود دارد را او تصویرگری کرده است. حافظه و خیال از تجلی‌های اسم مبارک «مصور» است.

متخلق به اخلاق الهی شویم

بهرام‌پور با بیان اینکه باید تلاش کنیم متخلق به اخلاق الهی شویم، بیان می‌کند: وقتی ساختمان‌های بزرگ را می‌بینیم، متوجه می‌شویم اسم و صفت مهندس در آن‌ها تبلور و تجلی پیدا کرده است؛ پس باید از یک مهندس درخواست کنیم که یا مهندس، به حق مهندسی‌ات، زمین بایر ما را ساختمان کن. دقیقاً عین این مثال ساده برای خدای عالم نیز کاربرد دارد؛ یعنی هر حاجتی دارید باید آن سنخ اسم خدا را صدا کنید؛ اگر گناه کرده‌اید، بگویید یاغفار؛ روزی کم دارید، بگویید یارزاق؛ گره علمی دارید، بگویید یاعالم و یاعلیم؛ راهنمایی می‌خواهید، بگویید یاهادی و... اگر خدا ستار است، باید تلاش کنید تا شما هم ستار شوید؛ خداوند رحیم است، تلاش کنید رحیم شوید و... به بیانی دیگر با هر صفت، قطره‌ای از معارف را در وجود خود متجلی کنید.

او یادآور می‌شود: این دعا اسرار عمیقی دارد. اسم «هادی» تجلی پیدا کرد، پیغمبران و عقل درست شد. متأسفانه عرفای بزرگوار ما نتوانستند برخی کلمات را بخوبی برای مردم بیان کنند و مردم از فلسفه و عرفان دور افتاده‌اند؛ باید بیشتر در این زمینه کار کرد. مردم باید بدانند تجلی اسم رزاق خداوند سبب شده این همه روزی‌ها و روزی‌خواران پدید بیاید.

جوشن کبیر یک دوره خداشناسی است

این استاد قرآن‌پژوه تأکید می‌کند: باید علاوه بر اینکه این دعا را برای ثواب بردن می‌خوانیم، در نظر داشته باشیم اگر سعی کنیم در همین ماه رمضان، حداقل به معنای پنج تا از این صفات اشراف پیدا کرده و آن را جزو عقاید خود قرار دهیم، عبادت‌هایمان گران خریداری شده و ارزش پیدا می‌کند؛ با این دعا رشد معرفتی پیدا کرده و با خواندن آن نمازها، صدقه‌ها و اعمال خیر نیز قیمت بسیار پیدا می‌کند. این دعا اکسیر است. اگر فردی جوشن کبیر را بخواند و به واسطه آن معرفت خداشناسی پیدا کند، به درک بالایی دست می‌یابد. البته برخی از این اسم‌ها تقلیدی و برخی اختصاصی است؛ اینکه می‌گوییم ای خدایی که هیچ چیز بر تو مخفی نیست؛ این یک صفت اختصاصی است. اما برخی صفات مانند غافر، رزاق و... برای بنده هم قابل تقلید کردن است. باید بدانیم اگر خلق و خو و صفات الهی گرفتیم به بهشت وارد می‌شویم؛ در این سیل اخیر دیدیم که جمال درون مردم نیکوکار بیرون ریخته شد و به اخلاق الهی تخلق پیدا کردند.

بهرام‌پور در پایان تأکید می‌کند: جوشن کبیر یک دوره خداشناسی است؛ اگر بخواهیم در توحید ذات، توحید صفات، توحید افعالی و به بیانی دیگر با خدا آشنا شویم، باید این دعا را بخوانیم و در نظر داشته باشیم خواندن دعای جوشن کبیر یکی از راه‌های درک شب قدر است.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: شب های قدر ماه رمضان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۸۲۷۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نماینده مردم زنجان : دولت جدیت لازم برای استفاده از افراد توانمند را نداشت/ مجلس در انتسابات تاثیر منفی گذاشت/ چالش‌هایمان بیشتر خواهد شد

عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولت ضعف‌هایش را انکار نکند، گفت: مهمترین ضعف دولت این است که نتوانست از افراد خیلی قوی استفاده کند درحالی که برای حل مشکل نیاز است به سراغ افراد توانمند برویم.

مهدی باقری در گفت و گو با خبرنگار شفقنا در رابطه با عملکرد دولت در مهار تورم، اظهار داشت: ما نمی گوییم عملکرد دولت صد در صد رضایت بخش بود اما ارزیابی بنده از عملکرد اقتصادی دولت در سال ۱۴۰۲، این است که پای کار آمد و عزم جدی داشت اما در همین حد که می بینیم، موفق بود.

وی با اشاره به موانع تحقق اهداف دولت، گفت: دولت باید عزم جدی برای تحقق اهدافش داشته باشد لذا باید به سراغ تقویت کابینه اش برود اما این به معنای تغییر نیست؛ ما لزوما به دنبال مچ گیری و تغییر وزرا نیستیم بلکه دولت باید بُعد مسوولین اجرایی را به هر طریقی تقویت کند.

نماینده مردم زنجان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: دولت خودش باید ضعف هایش را بازگو کند و آنها را انکار نکند؛ مهمترین ضعف دولت این است که نتوانست از افراد خیلی قوی استفاده کند درحالی که برای حل مشکل نیاز است به سراغ افراد توانمند رفت. نماینده ها با مداخلات در انتسابات، اثرهای منفی گذاشتند اما خود دولت هم جدی نبود و به نظر من آقای رییسی جدیت لازم در یافتن و آوردن افراد قوی به عرصه اجرایی کشور را، نداشت.

آقای باقری بیان کرد: در حوزه اقتصادی کشور، انتظار داشتیم که دولت پهلوان ها را روی کار بیاورد اما این اتفاق رخ نداد این انتقاد هم لزوما در سطح وزرا نیست؛ بلکه از رأس قوه مجریه تا سطوح پایین‌تر در شهرستان ها هم، اولویت این نبوده که تیم های اقتصادی تقویت شود و حضور افراد قوی را شاهد نیستیم.

وی اظهار داشت: پیش بینی من از آینده این است که قطعا روزهای بهتر اما چالش های بیشتری هم خواهیم داشت؛ کشور ما به لحاظ سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و … در بَعد بین المللی و حتی داخلی، با مشکلاتی مواجه است؛ درواقع رقابت سیاسی و اجتماعی خوب است اما بعضا رویکرد منفی پیدا کرده و به ضرر مردم تمام می شود.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • دهه کرامت؛ فرصتی برای افزایش معرفت مردم به اهل بیت(ع)
  • معلمی سنگین‌ترین مسوولیت عالم است
  • رسانه‌ها باید در پاسداشت تمدن خلیج‌فارس به وحدت رویه برسند
  • ترجمه «قلمروزدایی علم و دین» روانه بازار نشر شد
  • کشف اخلال در نظام اقتصادی به ارزش ۵۰ میلیارد در لرستان
  • زائران حج شناخت و معرفت خود را تقویت کنند
  • توقیف تریلر حامل ۶۰ میلیارد پارچه قاچاق در بروجرد
  • عرضه «صفات الهی» در کتابفروشی‌ها
  • نماینده مردم زنجان : دولت جدیت لازم برای استفاده از افراد توانمند را نداشت/ مجلس در انتسابات تاثیر منفی گذاشت/ چالش‌هایمان بیشتر خواهد شد
  • تاکید امام جمعه پیرانشهر بر رعایت اخلاق اسلامی